fredag 2. august 2013

Luer til Rikshospitalet

Da Sara var syk og innlagt på riksen, var det blodprøver mange ganger om dagen. I tillegg fikk hun intravenøst. Blodårene hennes er svært vanskelige å finne, særlig på grunn av ujevn fettfordeling under huden. Dette er en del av sykdommen. Det førte ofte til at de måtte stikke henne mange ganger hver gang de skulle ta blodprøve og sette inn veneflon.
Min veneflon fra da jeg tok keisersnittet.

"Hvor ofte setter man inn veneflon?" tenker du sikkert, "den står jo der for at man kan bruke den flere ganger". -Joda det er forsåvidt riktig, men det spørs hva man bruker den til. Sara fikk i en periode all sin næring rett i blodet, gjennom veneflonen. Da er væsken fettholdig, og kan tette veneflonen. Hver åre som blir brukt, trenger en stund hvile, før den kan brukes igjen. Sara opplevde en gang at væsken gikk subkutant, dvs ut av åra den ble satt i, og inn i vevet. Dette er smertefullt og et voldsomt press oppleves i benet/armen (der veneflonen er satt).

Legene snakket flere ganger om å sette veneflonen i hodet på Sara. Dette ville ikke vi. Selvfølgelig skulle de gjøre det hvis det ikke var noe annet alternativ! Men det å se barnet sitt sykt er i utgangspunktet en stor påkjenning for foreldre. Det å se at en veneflon står ut av hodet på det mennesket som betyr mest, er helt grusomt. Vi så flere barn som hadde det, og var glad for at Sara slapp. 

Det er ikke mer smertefullt for barna, men det ser værre ut. 

Vår lille venn Nicolay, Saras 'CDGlillebror', er som tidligere fortalt innlagt på Riksen disse dagene. Han har fått veneflon i hodet. Heldigvis for foreldrene har moren ei venninne som har sydd luer med hull i toppen til små hoder. På denne måten slipper foreldrene å se den fæle veneflonen i den tynne huden på hodet til sin lille tøffing. 

Nå har hun sagt seg villig til å sy slike luer  til Rikshospitalet og Arendal sykehus (det er der Nicolay er fra). En kronerulling starter på Facebook for å få det til, her er linken: https://www.facebook.com/events/392374814197360/
Har skjønt at noen ikke klarer å komme inn. Det er laget som event og heter Luer til barneavdelingen. Kontonummer er: 2801 33 32713

Selv mener jeg det er en super idé! Hadde Sara hatt veneflon i hodet, ville jeg heller at hun skulle hatt på seg en søt lue, enn at jeg måtte se veneflonen som stikker under den tynne huden. 
Fine Nicolay med lua på snei:)

Itillegg til at det ser voldsomt ut med en veneflon i hodet, har jo luene en annen viktig funksjon også... De holder den på plass og gjør det vanskligere for barna å dra den ut...

7 kommentarer:

 1. Så nydelig gutt, og veldig smart med slike luer! Fantastisk initiativ at hun vil sy slike til flere! Men jeg får ikke linken til å fungere, kan du skrive navnet på gruppen, så jeg kan søke etter den? På forhånd takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott!! :) la ut kontonummer og navn på event. Men mulig man faktisk må inviteres. Skal sjekke det ut:) takk for tilbakemelding, Kikki!

   Slett
  2. Finner det ikke når jeg søker heller, det er jo en fordel å ha det åpent slik at flere kan finne det og bidra! :)

   Slett
  3. Har meldt fra videre til initiativtaker :)

   Slett
 2. Har mammaen til Nicolay en blogg?:)

  SvarSlett
 3. Hei:)
  Da skal det være åpent for alle

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Alt leses igjennom før det publiseres. :)